Overige adviezen ten behoeven van de zwangerschap

  • Wees terughoudend met medicijngebruik. Raadpleeg bij twijfel altijd de huisarts of apotheker (www.kring-apotheek.nl).
  • Sporten kun je gewoon blijven doen in de zwangerschap. Het is juist erg gezond voor je. Luister wel goed naar je lichaam. Wanneer het aangeeft niet meer te kunnen en er lichamelijke ongemakken ontstaan, kun je beter rustig aan doen of stoppen. Zwemmen is erg prettig omdat het lichaam in het water soepel en makkelijk beweegt en het versterkt de rugspieren. Topsport en contactsporten kun je beter vermijden.
  • Tijdens saunabezoek en bij gebruik van de zonnebank stijgt de lichaamstemperatuur. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de ongeboren baby. Let daarom op dat je niet langdurig wordt blootgesteld aan een te warme omgeving.
  • Reizen in de zwangerschap kan in principe geen kwaad. In de auto is het gebruik van een gordel nodig. Hierbij draag je de schouderband boven de baarmoeder en de heupband over jouw bekken. Reizen per vliegtuig levert soms problemen op, omdat niet iedere luchtvaartmaatschappij passagiers na 34 weken (op de terugweg) wil vervoeren. Vraag dit even na bij uw luchtvaartmaatschappij. Het vliegen zelf is ongevaarlijk voor je zwangerschap.
  • Vaccinaties met verzwakte of levende kiemen mogen in de zwangerschap niet gegeven worden.